Zainal Abidin harap peminat tak mula membanding-bandingkan – Sukan


“SAYA harap peminat tidak ada yang membandingkan saya dengan Khuzaime Piee,” demikian harapan pertahanan tengah baharu Negeri Sembilan FC, Zainal Abidin Jamil.

Menurut pertahanan yang bakal menginjak umur 24 tahun, Khuzaimi ialah seorang pertahanan yang ada kualiti tersendiri selain ada kelebihan dari segi pengalaman berbanding dirinya, lapor MFL.

Namun, Zainal ada azam tersendiri bersama Negeri Sembilan dengan cuba terus melonjakkan kariernya selepas dua musim yang cemerlang di PJ City FC.

“Saya tahu kedatangan saya ke sini bagi mengambil tempat Khuzaimi yang berhijrah ke pasukan lain tetapi saya dengan dia adalah dua pemain yang berbeza.

“Di sini, masih ada ramai pemain yang tidak kurang hebatnya seperti Nasrullah Haniff, Annas Rahmat malah Herold Goulon.

“Jadi fokus saya adalah mahu bersaing dulu dalam pasukan bagi mendapatkan tempat serta memburu minit permainan kerana saya sedar sebagai pemain baharu, tiada jalan pintas.

“Saya harap keputusan bersama Negeri Sembilan akan membuatkan saya lebih dikenali di persada Liga Malaysia serta membantu pasukan ini mendapatkan keputusan yang cemerlang sepanjang musim 2023,” katanya.

Zainal Abidin memulakan karier remajanya di Felda United FC pada musim 2020 sebelum bersama skuad Piala Presiden PJ City pada musim berikutnya dan diserap oleh P. Maniam di dalam saingan Liga Super.

Musim 2022 memperlihatkan Zainal meraih kepercayaan diletakkan dalam skuad kebelasan utama dengan melakukan 20 penampilan secara keseluruhan di Liga Malaysia.

Ketiadaan PJ City yang menarik diri untuk saingan musim ini pada mulanya menimbulkan kebimbangan kepada Zainal dalam mendapatkan pasukan baharu bagi meneruskan kesinambungan karier.

Dia langsung tidak menjangka tawaran akhirnya datang dari Negeri Sembilan malah lebih menggembirakan Zainal, kehadirannya turut diiringi beberapa bekas rakan sepasukan seperti Mahalli Jasuli, Aroon Kumar, R. Barathkumar dan Filemon Anyie.

“Terima kasih kepada Negeri Sembilan terutama K. Devan kerana mempercayai potensi saya bagi bersama skuad kendaliannya untuk musim ini.

“Sistem permainan Negeri Sembilan dan PJ City tidak banyak berbeza kerana menggunakan formasi yang meletakkan tiga pemain pertahanan tengah, taktikal yang saya sudah serasi.

“Tambahan dengan ramai pemain dari PJ City musim lalu, saya rasa tidak ada masalah untuk membina persefahaman dengan rakan sepasukan dalam masa yang singkat,” katanya. — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram




Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Antara sebab utama 3 nama bakal jadi buah mulut selepas ‘Derby Pantai Timur’ – Sukan

Next Post

Andai Goulon tinggalkan NSFC, 4 nama besar layak jadi tanker kebal di Paroi – Sukan

Related Posts