[VIDEO] Jaringan ‘keeper’ Argentina bakal pecah rekod gol paling jauh – Sukan


PENJAGA gol Argentina, Leandro Requena menjaringkan salah satu gol paling menakjubkan ketika pasukannya, Cobresal menang 3-1 ke atas Colo-Colo dalam Liga bola sepak utama Chile.

Pasukannya mendahului 2-0 pada minit ke-77 perlawanan, ketika itu Requena mengambil tendangan sepakan gol seperti biasa.

Bagaimanapun, penjaga gol Colo-Colo Brayan Cortes berada di luar kawasan penaltinya, lalu bola melantun di atas kepalanya dan berguling ke arah gol.

Cortes tersandung ketika cuba menyelamatkan tendangan itu namun gagal dan bola melepasi garisan gawang gol.

Menurut TNT Sports Chile, gol itu dijaringkan dari jarak 101 meter yang mana jika disahkan oleh Guinness World Records, akan memecahkan rekod gol jarak jauh dalam sejarah.

Rekod semasa ialah 96.01 meter, yang dilakukan oleh Tom King pada 2021 semasa perlawanan antara Newport County dan Cheltenham Town dalam Liga divisyen keempat England.

“Saya bertanya kepada Juan Silva, pengurus kelab jika permintaan untuk permohonan rekod akan dibuat dan dia memberitahu saya ‘jelas ya’.

“Jadi sekarang kami sedang menunggu apa yang diperlukan untuk mengesahkan jarak. Silva memberitahu saya bahawa Persekutuan Bola Sepak Chile memanggilnya untuk memeriksa ukuran padang,” kata Requena kepada Radio Bio Bio.

FIFA, badan induk global bola sepak, mengesyorkan saiz padang bola sepak profesional hendaklah 105 meter kali 68 meter.

“Jika ya, memandangkan kawasan itu adalah lima meter, secara logiknya lebih 100.

“Sebenarnya saya gembira dengan semua ini, lebih daripada apa-apa secara peribadi, baik untuk bola sepak Chile. Tercatat dalam sejarah dengan acara seperti ini membuatkan saya gembira,” ujarnya.

Guinness World Records memberitahu CNN bahawa setakat ini masih belum menerima permohonan untuk rekod gol terjauh itu. — Agensi

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram
Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

‘Saya nak buat perubahan’, tonggak pertahanan Malayan Tigress mahu suntik inspirasi menjelang Sukan SEA Kemboja – Sukan

Next Post

Diasah tapi makin tumpul, 3 penyerang import dijangka ‘ghaib’ Julai nanti – Sukan

Related Posts