Pengalaman di Jakarta mematangkan tonggak Perak Bison ke Sukan Asia Hangzhou – Sukan


TONGGAK Perak Bison, Mohd Noraizat Nordin seperti berada dalam mimpi apabila disenaraikan dalam skuad sepak takraw ke Sukan Asia (Asiad) di Jakarta, Indonesia lima tahun lalu.

Ketika temasya berkenaan, Mohd Noraizat baru berusia 19 tahun tetapi memenangi pingat perak dalam regu Malaysia selepas tewas kepada Thailand di ibu negara Indonesia itu.

“Saya tidak menyangka akan terpilih tetapi ia adalah pengalaman yang hebat untuk saya bermain dalam kejohanan besar itu,” kata bekas pemain Johor Tigris.

Sehingga kini, Mohd Noraizat yang sudah berusia 24 tahun semakin matang dalam dan bersedia untuk memainkan peranan penting dalam usahanya membantu skuad kebangsaan meraih emas di Hangzhou, China dari 23 September hingga 8 Oktober.

“Saya terkejut dengan kepantasan permainan di Jakarta. Semua orang begitu pantas dan anda tidak boleh kehilangan fokus.

“Kini, saya lebih berpengalaman dan saya berharap dapat membantu pasukan meningkatkan pencapaian kami di Jakarta.” kata Mohd Noraizat yang berperanan sebagai perejam.

Mohd Noraizat ketika Kejohanan Dunia Sepak Takraw King’s Cup. — Instagram/MohdNoraizat

Kuasa besar takraw, Thailand sekali lagi akan menjadi penghalang utama Malaysia untuk meraih emas tetapi pemain kelahiran Johor tersebut tidak merasakan ia adalah perkara mustahil untuk menewaskan musuh tradisi negara itu.

“Impian terbesar saya ialah menewaskan Thailand dalam perlawanan akhir. Tak mustahil kalau tanya saya.

“Kami perlu bersedia dengan baik dan berharap ada tuah di pihak kami. Setakat ini, kami hampir menimbulkan kekecewaan tetapi nasib membantu kami.

“Selain itu, kita tidak boleh hanya memberi tumpuan kepada Thailand kerana terdapat pencabar kuat lain seperti Indonesia, Vietnam dan Korea Selatan,” jelasnya.

Malaysia menghabiskan tiga minggu di Ratchaburi, Thailand sebagai sebahagian daripada latihan Asiad mereka.

“Semuanya berjalan lancar di sana. Kami kembali ke Bukit Jalil untuk fasa terakhir persiapan sebelum terbang ke Hangzhou pada 23 September.

“Fokus kami sekarang adalah kepada persiapan mental dan fizikal kami dan juga pada pengukuhan pertahanan kami,” katanya.

Malaysia juga akan bersaing dalam acara regu dan matlamatnya adalah untuk mempertahankan emas mereka.

Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM) meletakkan sasaran pasukan itu untuk mengekalkan satu emas dan satu perak yang dimenangi di Jakarta pada 2018.

Sementara itu, PSM memilih untuk tidak menghantar pasukan wanita ke Asiad kali ini. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram
Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Diserbu di hotel, kisah ex-JDT dan anak coach ditahan berkhalwat ketika sarung jersi Tok Gajah – Sukan

Next Post

[VIDEO] Tak tahan tengok pasukan dibelasah Portugal, jurulatih Luxembourg tinggalkan perlawanan sebelum tamat – Sukan

Related Posts