Main parkir ‘treler’ berdepan JDT, peranan 4 tonggak Tok Gajah jadi tanda tanya – Sukan


PERLAWANAN yang ke-12 bagi Sri Pahang FC adalah merupakan perlawanan yang akan menguji sejauh mana kemampuan perancangan Fandi Ahmad untuk memastikannya rekod tanpa kalah Tok Gajah apabila berhadapan dengan juara bertahan sembilan kali Liga Super, Johor Darul Takzim (JDT).

Ini akan menguji sejauh mana kemampuan anak didik Fandi untuk mempertahankan rekod tanpa kalah mereka setakat ini dalam saingan Liga Super.

Semua sedia maklum apabila mana-mana pasukan bertandang ke Stadium Sultan Ibrahim (SSI) akan menjadi mangsa ratahan Harimau Selatan.

Apakah Fandi akan mengekalkan formasi 4-3-3 sebagaimana yang biasa digunakannya pada setiap perlawanan atau ada perubahan yang dilakukan nanti.

Peranan Azam dalam skuad ketika menentang JDT menjadi tanda tanya penyokong. — Facebook/ Sri Pahang FC

Jika dilihat dari rekod pertemuan musim lalu kedua-keduanya mampu seri dan sudah pasti akan memberi motivasi kepada anak didik Fandi untuk mempertahankan rekod tanpa kalah mereka.

Namun, Fandi juga perlu memikirkan bagaimana anak didiknya untuk mengekang kelibat-kelibat pemain Harimau Selatan terutama Bergson da Silva, Fernando Forestieri dan pemain-pemain di bahagian tengah yang kreatif serta mampu membuat jaringan dari jarak jauh.

Apakah peranan yang akan dimainkan Kpah Sherman, Sergio Aguero, Baqiuddin Shamsuddin dan Azam Azih pada pertemuan itu nanti?

Mereka merupakan pemain yang suka menyerang dengan mengunakan kemahiran individu serta keupayaan dan kekuatan pada diri mereka.

Pemain Sri Pahang menjalani latihan menjelang pertemuan dengan JDT. — Facebook/ Sri Pahang FC

Jika Fandi menerapkan permainan secara bertahan pula, sampai bila mereka boleh meresap tekanan yang akan dilakukan pihak lawan kerana jika lebih lama memberi Harimau Selatan mendominasi permainan sudah tentu akan menambah tekanan kepada pemain Tok Gajah.

Namun, daripada apa yang penulis amati Pahang perlu menggunakan kekuatan yang ada pada pasukan mereka untuk memberi tekanan kembali pada Harimau Selatan kerana bermain secara terbuka dan menyerang pasti akan mampu menyekat anak didik Esteban Solari.

Sekiranya dengan menyerang dan tekanan awal diberikan semasa bertahan pasti akan menyukarkan JDT untuk bermain secara ‘buildup attack’ dan menggunakan lorongan serangan di bahagian tengah kerana bahagian itulah yang akan digunakan Scolari untuk bermain secara kombinasi pemain-pemainnya serta mengekalkan bentuk segi tiga dan segi empat.

Dengan cara itu sahaja penulis rasakan Tok Gajah mampu mengekalkan rekod tanpa kalah mereka. — Stadium Astro

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram
Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Selangor FC lebih daripada bersedia untuk buat KDA FC pulang hampa – Sukan

Next Post

Misi layak ke Olimpik Paris 2024, Zii Jia pilih Tat Meng jadi ‘coach’ – Sukan

Related Posts