Kontinjen negara catat kutipan pingat terburuk dalam sejarah Sukan SEA – Sukan


KONTINJEN Malaysia sekali lagi mencatatkan pencapaian terburuk dalam sejarah sukan sea dengan menduduki tempat ketujuh dan gagal mencapai sasaran 40 pingat emas yang ditetapkan sebelum ini pada edisi 2023 di Kemboja, pada Selasa.

Pada hari semua acara pingat berakhir pada Selasa, pencapaian negara pada edisi ke-32 di Kemboja lebih mengecewakan, malah lebih buruk ketika temasya sama di Hanoi, Vietnam, tahun lalu.

Selepas temasya sukan dwitahunan itu melabuhkan tirai, pada Rabu, kontinjen negara akan pulang dengan detik hitam di pentas sukan sea apabila hanya mengutip 34 pingat emas, 45 perak dan 97 gangsa untuk menghuni tangga ketujuh keseluruhan.

Malaysia mengakhiri cabaran pada kedudukan keenam keseluruhan dengan 39 emas, 45 perak dan 90 gangsa di Hanoi, tahun lalu dan sebelum itu pada kedudukan sama pada edisi 1983 di Singapura.

Lebih mengecewakan apabila Malaysia dengan 676 atlet berada di bawah Singapura, Filipina dan Kemboja.

Saingan pada Selasa, Malaysia berjaya menambah empat pingat emas menerusi atlet sukan tari, Sam Jee Lek, pasukan hoki lelaki dan wanita serta atlet kick boxing Ahmad Nor Iman Hakim Rakib.

Selepas tamat saingan hari ke-11, Vietnam muncul juara keseluruhan apabila mengutip keseluruhan 136 emas, 105 perak dan 114 gangsa, diikuti Thailand 108-95-108 manakala Indonesia di tempat ketiga 85-81-109.

Tuan rumah Kemboja berada di kedudukan keempat dengan mengutip keseluruhan 81-74-126 manakala Filipina di tempat kelima 58-86-116 sementara Singapura di posisi keenam 51-42-64. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram
Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Sukan SEA: Malaysian Tigress sumbang emas ke-34 negara pada hari terakhir temasya – Sukan

Next Post

Selepas lama menyepi, Alex kini kembali bersama legenda Pahang – Sukan

Related Posts