Khalid Ali layak dapat bantuan YAKEB, terima RM17,000 rawat kanser paru-paru – Sukan


YAYASAN Kebajikan Atlet Kebangsaan (YAKEB) terus aktif membantu bekas atlet negara dengan menghulurkan bantuan perubatan berjumlah RM17,000 kepada legenda bola sepak, Khalid Ali bagi rawatan kanser paru-paru yang dihadapinya.

Pengerusinya, Datuk Noorul Ariffin Abdul Majeed berkata, sumbangan dipohon pemain berusia 66 tahun kepada yayasan tersebut untuk membeli ubat suntikan ‘Pembrolizumab’ 100 miligram (mg).

“Ubat berkenaan adalah untuk proses susulan selepas bekas pemain tengah skuad kebangsaan era 80-an itu menjalani dua rawatan kimoterapi di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Kuala Lumpur pada 18 April dan 10 Mei lalu.

“Beliau layak mendapat bantuan berkenaan seperti termaktub dalam Skim Bantuan Khas YAKEB di bawah Bantuan Pembiayaan Rawatan Penyakit Kritikal di mana setiap ahli boleh menerima maksima RM20,000 bagi setiap tahun,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan ke rumah pemain tersebut di Kuala Lumpur pada Khamis.

Terdahulu, sumbangan itu disampaikan Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Adam Adli Abdul Halim.

Khalid yang merupakan antara watak penting kejayaan Malaysia layak ke Sukan Olimpik Moscow 1980, disahkan menghidap kanser paru-paru pada April lalu. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram
Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

FAM yakin skim ganjaran RM1,000 mampu atasi isu pergaduhan di stadium – Sukan

Next Post

Skuad Kijang Hijau terima tonik baharu, pengendali bekas juara Liga Thai muncul pengganti Trucha – Sukan

Related Posts