Gerun hadapi Kedah, PSM Makassar awasi 3 bintang Sang Kenari – Sukan

KELAB Indonesia, PSM Makassar akan melayani kunjung Kedah Darul Aman FC (KDA FC) di saingan separuh akhir zon Piala AFC ASEAN 2022 yang akan berlangsung di Stadium I Wayan Dipta, Bali, Indonesia pada Selasa malam.

Sebagai pasukan tertua Indonesia, PSM Makassar sedar kekuatan KDA FC sebagai wakil Malaysia, malah skuad kendalian jurulatih Aidil Sharin Sahak itu layak sebagai juara kumpulan G.

Dalam saingan kumpulan G, KDA FC mencatat dua kemenangan ke atas Kaya FC-Iloilo dan Visakha FC serta satu kekalahan ketika bertemu Bali United FC.

Memetik laporan makassar.tribunnews.com, pasukan kendalian Bernardo Tavares harus berwaspada dengan tiga pemain Kedah iaitu Mahmoud Al Mardi, Fayadh Zulkifli dan Ronald Ngah.

Tiga pemain itu membantu Sang Kenari menjuarai Kumpulan G Piala AFC 2022 dengan keseluruhan sembilan jaringan gol.

Al-Mardi merupakan penjaring terbanyak Piala AFC Zon Asean setakat ini dengan empat gol. — Facebook

1) Mahmoud al-Mardi

Al-Mardi bermain sebagai pemain tengah menyerang. Pemain berketinggian 178 sentimeter itu mempunyai visi permainan yang baik.

Import Kedah dari Jordan itu juga mempunyai kemahiran dan ketepatan umpanan yang baik.

Dia bukan sahaja bijak memberikan bantuan gol, malah memiliki skil penyudah yang tajam.

Terbukti pemain berusia 28 tahun itu merupakan penjaring terbanyak Piala AFC Zon Asean setakat ini dengan empat gol.

Satu gol dicatatkan ketika Kedah FC menang 4-1 ke atas Kaya FC-Iloilo dan mencipta hatrik selepas menyumbat tiga gol untuk menewaskan Visakha FC 5-1.

Pada mulanya Al-Mardi dikatakan tidak akan beraksi ketika berdepan PSM Makassar kerana pulang ke Jordan gara-gara kematian bapanya, namun ada laporan terkini menyebut bahawa tonggak import itu melupakan cuti pelepasan demi membantu Kedah merealisasikan misi layak ke final Piala AFC.

Fayadh membantu Kedah membenam Kaya FC-Iloilo dengan dua jaringan gol dalam perlawanan pada 27 Jun lalu. — Facebook

2) Fayadh Zulkifli

Fayadh Zulkifli juga wajar mendapat perhatian PSM Makassar. Kepantasan dan ketangkasan pemain berusia 23 tahun itu sentiasa menyukarkan pihak lawan.

Dia juga dikatakan mampu memberi hantaran silang yang baik dari bahagian sayap untuk mengkucar-kacirkan benteng lawan.

Dalam Liga Super, pemain sayap itu telah menjaringkan dua gol menerusi 13 perlawanan. Di Piala AFC pula, Fayadh Zulkifli menjaringkan tiga gol daripada tiga perlawanan.

Ronald Ngah dianggap berbahaya kerana mampu memanfaatkan ruang kosong di kawasan pertahanan lawan untuk melakukan jaringan. — Facebook

3) Ronald Ngah Wanja

Pemain Cameroon itu perlu mendapat perhatian pemain pertahanan PSM Makassar. Ini kerana Ronald Ngah Wanja masih dianggap mesin gol bagi KDA FC.

Dalam Liga Super Malaysia, pemain berusia 30 tahun itu telah menjaringkan lapan gol daripada 13 perlawanan manakala dalam Piala AFC pula dia berjaya mencetak dua gol.

Pemain berposisi penyerang ini mempunyai susuk tubuh yang tegap. Dia tidak mudah terjatuh semasa pertarungan fizikal bersama pihak lawan khususnya perebutan bola di udara.

Ditambah dengan kawalan bola yang sangat baik, Ronald Ngah dianggap pemain berbahaya kerana mampu memanfaatkan ruang kosong di kawasan pertahanan lawan untuk melakukan jaringan. — Agensi

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram
Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Selamat tinggal Birmingham, jumpa nanti Australia! – Sukan

Next Post

Tze Yong bukan Zii Jia, ada bakat tersendiri — Wong Choong Han – Sukan

Related Posts