Bukan sahaja de Paula, malah ex Perak, Penang juga ‘turun pangkat’ ke Liga M3 bersama Melaka FC – Sukan


KEMELUT gaji yang dihadapi Melaka United sepanjang 2022 menyaksikan pihak Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) mengambil tindakan tegas dengan tidak membenarkan penyertaan mereka musim ini.

Meskipun mengakhiri saingan di tangga ke-10 Liga Super, kegagalan untuk menyelesaikan tunggakan gaji menyekat hasrat pihak pengurusan untuk memperbaharui lesen pasukan.

Jadi, sebagai respons terhadap tindakan yang dikenakan itu, kelab tersebut memilih untuk mengubah struktur pentadbiran dengan melakukan perubahan besar-besaran, termasuk mengubah nama kepada Melaka FC.

Lebih menarik lagi, pasukan tersebut juga diberikan kebenaran oleh pihak Liga Bolasepak Amatur (AFL) untuk menyertai Liga M3 walaupun sepatutnya berada di divisyen lebih bawah.

Seperti dijangka, penyertaan terbabit menyaksikan ribuan peminat setia bola sepak tanah air berang dengan persatuan itu yang dirasakan tidak cukup tegas dalam membuat keputusan.

Isu tersebut dibangkitkan lagi dengan keizinan AFL untuk Melaka FC membawa masuk beberapa wajah baharu meskipun laporan mengatakan masalah tunggakan gaji masih belum diselesaikan.

Baru-baru ini, arena sukan negara dikejutkan dengan khabar angin bahawa penyerang veteran Johor Darul Takzim (JDT), Guilherme de Paula bakal menyertai mereka secara pinjaman.

Beberapa bekas pemain Liga Super dilihat menyertai Melaka FC yang berada dalam Liga M3. — Facebook/Melaka United Media

Ura-ura tersebut akhirnya menjadi nyata apabila pengumuman di laman Facebook Melaka United Media memaparkan pemain Harimau Malaya itu sah berhijrah untuk tempoh yang tidak didedahkan.

Lebih mengejutkan lagi, penyokong juga mendapati Melaka FC dibarisi beberapa bekas pemain Liga Super yang gagal mendapatkan kelab baharu sepanjang jendela perpindahan yang lalu.

Bekas pemain Perak FC, Idris Ahmad dan Nasrullah Abdul Aziz bakal beraksi di Liga M3 selepas skuad The Bos Gaurus berasakan khidmat mereka tidak diperlukan lagi.

Musim lepas, kedua-dua pemain itu bukanlah antara tonggak pasukan Liga Perdana itu apabila Idris hanya mengumpul lapan penampilan sementara Nasrullah hanya diturunkan sebanyak sekali.

Sementara itu, pengumuman Melaka FC turut mendapati bekas pemain tengah Penang FC, Shafiq Al-Hafiz juga mengikut jejak langkah tersebut.

Skuad Harimau Kumbang yang melakukan rombakan besar-besaran juga menyaksikan pemain berusia 26 tahun itu kehilangan tempatnya dalam pasukan.

Khidmat Shafiq tidak lagi ditagih skuad Harimau Kumbang untuk musim ini. — Instagram/shafiq_alhafiz

Tinjauan di ruangan komen mendapati penyokong bola sepak tempatan hanya mampu mengharapkan isu gaji dan pengurusan tidak lagi berulang.

“Siapa sahaja pemain, memang aku tidak kisah. Saya cuma harap sejarah tidak berulang dengan gaji pemain dan staf harapnya dibayar,” kata Rusly Mohamed.

“Hahahahh, macam manalah mereka semua ni masih boleh berminat untuk bermain untuk Melaka FC? Gaji tidak dibayar nanti tahulah nasib masing-masing,” kata Muhammad Fauzi Mokhtar.

“Saya tak mahu cakap lebih-lebih dan harapnya gaji dibayar sahaja dan tidak lagi berulang. Tunggu dan lihat sahaja macam mana,” kata Ahmad Hisbullah Abd Majid.

Melaka FC bakal memulakan aksi Liga M3 dengan pertemuan bersama pasukan yang berpangkalan di Negeri Sembilan, SAINS FC pada 4 Mac di Stadium Hang Jebat, Melaka. — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram
Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Tok Gajah tempang tanpa 2 rekrut baharu di Paroi – Sukan

Next Post

Bukan kelab Liga M rupanya, destinasi sebenar Taiki akhirnya terbongkar – Sukan

Related Posts