Arif Aiman genius — Solari – Sukan


JURULATIH Johor Darul Takim (JDT), Esteban Solari memuji “hebat” Arif Aiman ​​Hanapi dan percaya langit adalah had untuk pemain sayap itu menghasilkan hatrik ketika menentang Selangor FC pada separuh akhir Piala FA di Stadium Sultan Ibrahim (SSI) pada Isnin.

JDT memastikan kemenangan 4-0 ke atas Selangor yang mana Arif menjaringkan gol pada minit ke-20, 33 dan 38 manakala Fernando Forestieri yang berpengalaman menjaringkan gol keempat pada minit ke-47 untuk meneruskan penguasaan pasukannya musim ini.

Solari, yang menggelar Arif sebagai “genius”, percaya pemain itu mempunyai semua kualiti untuk mencapai kehebatan dan perlu menentukan pertumbuhannya sendiri dalam kariernya.

“Arif seorang yang genius dan saya percaya dia mempunyai kualiti untuk mencapai kehebatan. Dia memiliki keupayaan untuk berkembang sebanyak yang dia mahu.

“Dia mempunyai perwatakan yang hebat, bekerja keras, sentiasa mahu meningkat dan dia mempunyai keinginan untuk menjadi pemain yang hebat dan masih berusaha menjadi lebih baik.

“Arif sangat hebat ketika perlawanan tersebut. Dia membaca permainan dengan baik, dia tahu di mana untuk berlari dan bila untuk berlari dan menjaringkan gol yang hebat.

“Semasa separuh masa, saya memberitahunya bahawa dia boleh terus bermain seperti ini dan menunjukkan kepada semua orang betapa hebatnya dia, bukan hanya menyerang tetapi bertahan dan bermain di posisi berbeza dan menunjukkan betapa bagusnya pemain pasukan itu,” katanya.

Penyerang Harimau Selatan, Diogo Santo adalah seorang lagi pemain yang mendapat sebutan istimewa daripada Solari kerana pemain itu memberi sumbangan besar kepada kemenangan pasukan walaupun tidak dapat menjaringkan gol.

“Diogo adalah pemain yang berkualiti, dia bermain untuk pasukan dan dia adalah penyedia dan membantu kami untuk menetapkan matlamat dan dia banyak membantu kami.

“Semua pemain mahu diberi peluang untuk bermain dan apabila mereka mendapatnya, mereka membuktikannya di atas padang. Diogo adalah contoh yang baik tentang apa yang dia boleh lakukan apabila dia diberi peluang,” tambahnya.

Di sebalik kemenangan selesa itu, Solari berkata, ia tidak pernah mudah kerana Selangor berhempas-pulas tetapi pertahanan JDT kekal kukuh untuk mengekang pasukan pelawat.

“Ia perlawanan yang sukar sejak awal kerana Selangor mempunyai watak dan tampil menekan kami. Tetapi ia bukan hanya mengenai gol kami tetapi juga bagaimana kami bertahan dan tidak melepaskan sebarang gol,” tambah Solari.

“Peminat mungkin mempunyai pandangan lain. Selangor terus memberikan tekanan tetapi kredit harus diberikan kepada pertahanan kami yang kekal solid,” jelasnya.

JDT kendalian Solari, tanpa kalah musim ini, akan menentang Kuala Lumpur City FC (KL City FC) pada perlawanan akhir pada 22 Julai selepas The City Boys mengatasi Terengganu FC menerusi penentuan sepakan penalti (4-2) di tempat lawan selepas terikat 0-0 di Kuala Terengganu pada Ahad. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram
Source link

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Lupakan ura-ura ke PDRM, kualiti kepimpinan antara 3 sebab Mario Arques perlu sertai TBG – Sukan

Next Post

Pemerhati bola Uzbek ‘hint’ destinasi import tinggi lampai andai sah tinggalkan Sang Penyu – Sukan

Related Posts